Ohjaajan sana

Malmin hautausmaan läheisyydessä syyskuun 28. päivä 1943 klo 06.00 Helsingin varuskunnasta komennettu yhdeksänmiehinen sotilaskomennuskunta pani täytäntöön 46-vuotiaan ompelijatar Martta Johanna Koskisen kuolemantuomion Suomen valtiovallan määräyksestä.

Läsnä olivat myös Helsingin kihlakunnan kruununvouti Väinö Antero Vienola, Helsingin lääninvankilan johtaja J. Konttinen, vankilan pastori Ensio Kuula, vankilan lääkäri, lääkintäneuvos Einar Anttinen, vartiopäällikkö O. Kolppo, vartija U. Savunen sekä sotilaita komentanut luutnantti Gösta Klåvus. Samalla ammuttiin myös kuolemaantuomittu viilaaja Väinö Olavi Heiman, joka oli ilmiantanut Martan ja kymmeniä muita. Martta Koskinen on viimeinen valtiovallan teloittama nainen Suomessa.

Ihmettelet, kuinka ja miksi olen niin rauhallinen. Siksi että olen elämäni iän etsinyt totuutta, olen epäillyt, etsinyt, punninnut asioita, moneen kertaan, hyljännyt jonkun asian eli totuuden, löytänyt taas uuden, epäillyt ja punninnut sitä aikani ja omaksunut aina sen minkä parhaana olen pitänyt. Että olen tässä missä olen on omaa ansiotani ja se vakaumus, joka minulla on vuosien työn takana. (Martta Koskinen viimeisessä kirjeessään siskolleen)

Martta Koskisen tarinasta muistetaan yleensä hänen viimeiset hetkensä, mutta ne eivät paljasta hänen elämästään juuri mitään. Näitä hetkiä on mahdoton ymmärtää katsomatta laajempaa kuvaa itsenäisen Suomen ensimmäisestä neljännesvuosisadasta. Siksi Ompelijatar kertoo nimenomaan Martan elämästä, pohjautuen aiheesta jäljellejääneisiin arkistolähteisiin.

Vastasyntynyt valtio aloitti historiansa raaalla sisällissodalla vuonna 1918 ja sodan lopputulos jakoi maan kahtia. Voittajien perustama Etsivä keskuspoliisi/Valtiollinen poliisi ryhtyi kirjaamaan yksityiskohtaisen tarkasti satojen tuhansien suomalaisten arkea 1920-1940 -luvuilla epäillessään heitä valtion vastaisista toimista. Poliisin apuna oli tuhansia apulaisia, tiedoittajia ja ilmiantajia. Sodan päättymiseen asti Valpo oli kortistoinut viidenneksen Suomen kansasta. Yksimielisyyden tavoitteleminen oli pakkomielteistä ja vainoharhaisuus kaikkia toisinajattelijoita kohtaan kyti syvällä. 

Jälkeenpäin katsottuna ompelijatar Martta Koskisen elämästä muotoutuu pienoiskuva nuoresta valtiosta nimeltä Suomi. Samalla se on ihmisoikeustarina 70 vuoden takaa.

Maailmalla on nykypäivänä hänen kaltaisiaan valtavat määrät. Se, mikä tapahtuu tänään muualla, on ollut Suomessakin todellisuutta. Jotkut pitäisivät Marttaa mielipidevankina, toisinajattelijana. Kotimaassaan hän on silti useimmille edelleen vakooja, isänmaan petturi, joka sai mitä ansaitsi.

Mihin suomalainen paranoia perustui ja miksi nuori demokratia sai sellaisia piirteitä? Miksi moraali ja oikeuskäsitys katoaa poikkeusoloissa kuin huomaamatta? Ja mikä on kuolemanrangaistuksen tarkoitus?

Muun muassa nämä kysymykset heräsivät tutkiessani Martan tarinaa. Elokuva ei kuitenkaan halua antaa vastauksia, vaan välttää kaikkea jälkiviisautta, asiat tuodaan esille kronologisesti kuin ne tapahtuisivat tässä ja nyt.  Nyt on helppo nähdä, kuinka poliittiset kuolemantuomiot järjestettiin, jos niistä koettiin olevan hyötyä pidemmän tähtäimen taistelussa silloin jo olemattomaksi kutistunutta vastarintaliikettä vastaan. Katsoja  voi tulkita itse, mikä teko johtaa toiseen; kukaan ei voinut tietää sitä silloin.

Martta kirjoitti viimeisessä kirjeessä siskolleen vajaa vuorokausi ennen kuolemaansa:

Ne jotka ovat minua tuominneet ovat samoin kulkeneet omaa tietään ja omalta puoleltaan etsineet totuutta, mutta niinkuin maisemakin on eri näköinen riippuen siitä miltä puolelta sitä katselee, niin on totuuskin, sillä sehän on vain muuttuvaista tietoa.

Ville Suhonen